De oude kaasmakerij

Degustatie

Na het museumbezoek kunt u de rijkdom van kaas proeven!

We serveren 2 soorten degustaties:

 

Kaasdegustatie klassiek

U proeft vier soorten kazen: een zachte, halfharde en harde kaas. Als toetje krijgt u een abdijkaasje voorgeschoteld.

 

Kaasdegustatie royale

U verkent 6 kaasfamilies, waardoor u een mooi overzicht krijgt van de verschillende smaken en geuren. 

  • Wijnendaele

    Wijnendaele

    Beschrijving

    Deze afsmakende natuurkaas heeft een soepel en zacht zuivel. Het is een kaas met gewassen korst. Het is precies deze korst die hem zijn typische, uitgesproken smaak geeft. 

    Vorm: platcilindrisch
    Afmetingen: ca. 26 cm diameter, ca. 5 cm hoogte
    Gewicht: ca. 2,7 kg
    Rijping: 4 à 5 weken
    Vetgehalte: 50+ kaas
    Korst: gewassen korst 

  • Oud Brugge

    Oud Brugge

    Beschrijving

    Oud Brugge is een pittige harde kaas die één jaar rijpt onder het strenge oog van een meester-kaasmaker. De kaas heeft een typische rijke smaak en een laag zoutgehalte. Sinds 1992 zijn stad en kaas onafscheidelijk met elkaar verbonden. Deze kaas is makkelijk herkenbaar aan zijn donkerbruine logo. 

    Vorm: platcilindrisch
    Afmetingen: 40 cm diameter, 10 cm hoogte
    Gewicht: ca. 11,5 kg
    Rijping: 1 jaar
    Vetgehalte: 50+
    Korst: De kaas heeft, net als veel andere oude kazen,
    een zwarte korst. 

  • Père Joseph

    Père Joseph

    Beschrijving

    Père Joseph is een abdijkaas die bereid wordt volgens een oorspronkelijk, traditioneel abdijrecept. Hij heeft een volle, pittige smaak en een rijkelijk aroma dat via natuurrijping wordt bekomen. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn donkerbruine korst en de gemoedelijke pater die telkens op het etiket terugkomt. 

    Vorm: platcilindrisch
    Afmetingen: 21 cm diameter, 8 cm hoogte
    Gewicht: ca. 2,2 kg
    Rijping: 4 à 5 weken
    Vetgehalte: 50+ kaas
    Korst: natuurlijke korst bedekt met een donkerbruine (niet eetbare) beschermlaag 

  • Passendale Classic

    Passendale Classic

    Beschrijving

    Deze smeuïge, halfharde kaas heeft een eetbare natuurkorst en een typische bolvorm. Hij kreeg rustig de tijd om op natuurlijke wijze te rijpen in de kaaskelders van Kaasmakerij Passendale. Passendale Classic is zacht en vol van smaak. Door zijn unieke, luchtige gaatjesstructuur is hij licht verteerbaar en vormt hij een lekker en gezond broodbeleg. 

    Vorm: vorm van een hoevebrood
    (kazen zijn nooit identiek gelijk qua vorm)
    Afmetingen: ca. 24 cm diameter, ca.12 cm hoogte
    Gewicht: ca. 4 kg
    Rijping: 4 à 5 weken
    Vetgehalte: 50+ kaas
    Korst: eetbare natuurkorst